HTML

SZMCS FLP önkéntes munka, Dunaszerdahely

EVS önkéntesként egy évig dolgozom a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnél. Élményeimet, tapasztalataimat osztom itt meg a kedves olvasóval. :)

Friss topikok

Linkblog

Keleti út

2011.04.20. 23:28 Tamás Kukor

A terveink között szerepelt, hogy meglátogatjuk a keleti országrész csapatait is. Egy kis, a nagytábort is segítő ajándékkal indultunk a több naposra tervezett útra.

Rég voltam már Füleken, s még sosem jártam Királyhelmecen. Kíváncsi voltam, hogy megnézzem, miért is menekül onnan Bodzi. :)
A terv az volt, hogy az ŐVTK előtt és után látogatunk meg csapatokat, miközben megnézzük ügyes-bajos dolgaikat.
Első utunk Fülekre vezetett. Még ősszel, az önkéntes évem elején jártam a Koháry-kúriában. Akkor a lovarda tetejét bontottuk. Azóta nagy változásokon ment keresztül a kastély. A hátsó terem (amiből én is kivittem jó adag törmeléket), kifestve, berendezve várt minket. Mindenütt kályhák, amik bármikor felmelegíthetik az épületben megszállót. Az az út, ami régen meredeken felfelé ment a kastélyhoz, most egy gépi munkának köszönhetően autóval is járható lett.
Rengeteget dolgoztak itt a füleki csapat tagjai! Megérdemelne egy külön blogbejegyzést is a sok munka. Csabával beszélgettünk a füleki helyzetről, a terveikről és mivel az ŐVTK után is ez a hely lesz a bázis pontunk az alvásra, hát megegyezünk, hogy még esténként közösen álmodjuk tovább a jövőt. :)
Visszafele Palástra még beugrottunk Mikszáth Kálmán szülőfalujába, Szklabonyára az idei nagytáborra gondolva, ahol egy interaktív kiállítás és múzeum várt minket, nagyon kedves idegenvezetéssel. Na így sem tanultam irodalmat, ha így tanították volna, jobban szeretem volna az órákat! :)
Az ŐVTK után még elpakolásztunk, közben meg egy következő "cserkész fittnesz" terveit szövögettük májusra. Na meg leugrottunk Marika nénihez, egyeztetni a báger (markoló), termőföld meg fuvar ügyben, aztán irány ismét Fülek, az új bázisunk.
Érkezésünk után meg, hogy Csabára vártunk, benyaltuk az év első fagyiját, és mikor Csabáék megérkeztek, még egyet, mert ugye Komáromban dupla ennyibe kerül a fagyi. :) Sajnos a városi park öreg fáit kivágják. Pedig gyönyörűek, még így kivágva is... Szállásunkon teát kapunk, tervezgetünk. Aztán másnap korán indulunk, mert hosszú az út.

Első utunk Rozsnyó és Barka (az első nagytábor kopjafája!) után Szepsi. Sokat hallottam Beustól erről a városról, ahol született. Na meg Zsuzsa néniről, akit végre megismerhetek, és akiről mindig mint fogalomról hallottam Beustól.

Beszélgetünk a csapat, a város helyzetéről. Megtudjuk, hogy az utolsó üzem is most szűnt meg. Munka egyre kevesebb, van olyan cserkész, akinek a szülei még a tavalyi tábordíjat most is havonta fizeti. Szomorú kép. De ennek ellenére rengeteg a csapatmunka és az ötlet. Már készülnek a húsvéti hűtőmágnesek gipszből.

Tovább folytatjuk utunkat Királyhelmecre. A plébánián már csak a bejáró néni fogad minket, adományunk itt is letesszük a csapatnak. Megnézem a híres hintó és szekér gyűjteményt, amit az atya maga restaurálgat. Na meg a két gyönyörű lovat is megsimogatom. :)

Utunk Lelesz felé visz, ahol már Ingrid fogad minket. Megtudjuk, hogy a csapat épp a napokban kapott egy házat csapatotthonnak, no meg némi "segítséget", hogy tatarozza. :) Beszélgetünk még a családdal, és sok jó dolgot hallunk a csapat felől. Megtudjuk, hogy a polgármester is vár minket az új, Makovecz tervezésű hivatalába. Gyönyörű lett! Megköszönjük a csapat támogatását, ám ekkor egy váratlan meghívással még vacsorára invitál bennünket. Beszélgetéseinkből megtudtuk, hogy sajnos nagy az elvándorlás. Ez egy módon állítható meg, ha munkahely kerül a faluba, meg hogyha felmegy a telek ára és "nem szaporodnak a faluban az ingyenélő tolvaj és dologtalan emberek". De ez általános Kelet-Szlovákiában. A polgármesternek nagy tervei vannak. Mint aztán később elmondja, ami a beszélgetések alatt nem derült ki, ő szlovák nemzetiségű, aki ismeri a lakosok minden típusát. A "fehér", a "fekete" , a dologtalan embereket és a dolgozó embereket egyaránt. Van jó pár cigány a faluban, aki nagyon jol dolgozik és ért a szakmájához. A dolgozó tisztességes munkásokért, így őértük is foggal-körömmel ragaszkodik, hogy a faluban megtartsa őket.

Nagyon tartalmas volt ez a néhány nap! Azáltal, hogy beszélgettünk emberekkel, rengeteget gazdagodtunk és rengeteg érdekes emberrel ismerkedtem meg.

Hazafele menet szállásunkra még megköszöntöttem nagymamám is, mert Magyarországon keresztül rövidebb volt az út és így telefonon magyar térerőt kaptam. Hát a gondviselés itt is velem volt, hogy pont a szülinapján, ha néhány órára is, de átlépem a határt. Nagyon örült a külföldön levő unokájától a megköszöntésnek. :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onkentesmunkadunaszerdahely.blog.hu/api/trackback/id/tr152815188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása