HTML

SZMCS FLP önkéntes munka, Dunaszerdahely

EVS önkéntesként egy évig dolgozom a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnél. Élményeimet, tapasztalataimat osztom itt meg a kedves olvasóval. :)

Friss topikok

Linkblog

Első lépések a szlovák nyelvben :)

2010.11.08. 18:50 Tamás Kukor

Már két hónapja is volt már annak hogy el kellett volna kezdenem szlovákul tanulni.

Most kérdezhetné a kedves Olvasó, hogy minek tanulok ilyen nyelvet, miért nem angolul, ami állítólag "világnyelv" (zárojelben jegyzem meg, hogy ma a világnyelv a kínai...).

Szóval minek olyan nyelv, főleg olyan néptől, aki a "sajtó és média szerint" ki nem állhat bennünket.Meg minek tanulni, mikor úgyis magyarok vesznek körül.

Szóval csomó dolog, ami azt támasztja alá, hogy egy fölösleges nyelvet akarok megtanulni... Hogy megértsed, mi a célom, meg kell értened a koncepciót.

Először is angolul nagyon sokan beszélnek, tehát ha új területen akarok előre törni, amit más nem csinál, olyant kell tennem/tanulnom. A második érv, hogy akik szláv nyelvet tanulnak, gyorsan tudnak az orosz szabadpiac felé nyitni (a nyugat úgysem enged piacaira...). A harmadik érv, hogy ehhez még egy orosz nyelv megtanulása segít megérteni a lengyel, a cseh, szlovén, horvát és egyéb szláv nyelveket, így óriási lehetőség. Az oktatást fizeti a projekt (az Unió) tehát ingyenes. És arról még nem is írtam, hogyha utazom, nem biztos hogy tudok magyarul tájékozódni.

Ezen motivációk után térjünk rá arra a bizonyos lépésekre!

Beus, akiről a munkatársaim rovatban már pár sort írtam, az érkezése után elvállalta az oktatásom. :)

Az első órán átnéztük mindazt az anyagot, amit begyűjtöttem, ahonnan tudtam. Aztán elővett egy nagyon régi könyvet, amolyan kisiskolás képes szótárt meg az abecedát, amin újra tanultam az ABC-t. Aztán jöttek a különböző szavak, amik kiejtése nem is egyszerű meg attól függően változik minden, hogy milyen betűk vannak egymás után, és még meg sem említettem a "mekcsenyeket".

Bea nagy türelemmel ismételgeti a szavakat meg szótagolja a helyes kiejtés miatt. Mire vége az egy vagy két órás leckének, a nyelvem teljesen összecsomózódik,  de úgy érzem bele fogok jönni!

Hálás köszönettel tartozom Beának, egyrészt hogy elvállalt, másrészt hogy nagy szigorral oktatja és rengeteg ügyes trükkel segíti elő a gyors tanulásomat. :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onkentesmunkadunaszerdahely.blog.hu/api/trackback/id/tr762434272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kismedve23 2010.12.01. 21:49:29

Én is köszönöm! :)
süti beállítások módosítása