HTML

SZMCS FLP önkéntes munka, Dunaszerdahely

EVS önkéntesként egy évig dolgozom a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnél. Élményeimet, tapasztalataimat osztom itt meg a kedves olvasóval. :)

Friss topikok

Linkblog

Nevelési koncepció

2011.01.23. 10:09 Tamás Kukor

Egy kicsit házigazdaként, egy kicsit hozzáértőként vártam a hétvégét. A hűtőt megpakoltuk. Előkerültek a hosszabítók, flipchart tábla, filcek, projektor, megérkeznek az emberek péntek este. Hidegtálas vacsorát készitettünk, a hétvégére érkezők jó étvággyal és jó hangulatban ülik körbe az asztalt. :)

Másnap előkerülnek a laptopok és előkerülnek a különböző helyekről összeszedett nevelési koncepciók. Mit is akarunk és mit nem - fogalmazzuk meg és gyűlnek az infók a táblára.

  • Mozgalmi célok
  • Egyéni nevelési sávok
  • Értékelési rendszer
  • Visszacsatolási rendszer
  • Próbarendszer
  • Nevelési eszközök (hozzá tucatnyi alpont)
  • Vezetői szintekre bontás
  • Egyes fogalmak meghatározása

A célok között szerepel tájékozódás, tájékoztatás és egy kérdőív kidolgozása is.

Gőzerővel dolgozik mindenki. Témacsoportokat állítunk fel, majd igazságosan felosztunk minden témát úgy, hogy minden téma két csoporthoz kerüljön. Hat téma csoportonként. Kaczával és Hajnival kerülök egy csoportba.

Törekszünk olyan dolgokat összeszedni a készülő kérdőívhez, ami fontos lehet nevelési szempontból. Kizárjuk azokat a kérdéseket, ami a központi adatbázisból megtudható. Kerüljük azokat a kérdéseket is, ahol az egyértelmű kozmetikázás miatt nem lenne objektív a válasz. Próbálunk egyértelműen érthető kéréseket feltenni.

A csoportom hat kérdéskört rágott át.

  • Csapat statisztika (egyfajta állapot felmérés)
  • Csapat tevékenység szigorúan nevelési szempontból
  • RAP-os nevelési sávok
  • Vezetőképzés
  • Szövetségi rendezvények nevelési jellege
  • Kapcsolatok

Az ebédig két és felet rágtunk át és közös megegyezésre, mivel a többi csoport is hasonlóképpen állt, kis levezető mozgás (pl. egy öreg kazán pincéből történő felhozása) után folytatjuk. Kávé, kofola meg finom pogácsa Szilárd anyukájától segitette a mozgásszegény agymunkát.

Érveltünk, megfogalmaztunk, majd átfogalmaztunk, és csak gyűltek a kérdések egy (szerintem) nagyon jó állapotfelmérő kérdőívhez. Mivel saját koncepciót szeretnénk, s nem átvenni valakiét, amit aztán nem tudnánk használni, nagyon alaposak vagyunk.

Este hat fele jöhetett is az összefésülés. :) Még jó, hogy közben megjött a pizza, mert már mindenki szeretett volna egy kis változatos mozgást, mondjuk felállni a több órás ülést követően... :( Éjszakába nyúlt, mire összefésültük a kérdéseket, kiszűrve az átfedéseket, megvitatva minden egyes kérdést: kell-e, jól van-e kérdezve, mi a kapható válasz. Az összefésült anyag (nyers változat) elkészültét némi szatmári szilvalével és némi vegyes hazámbélivel ünnepeltük meg.

Ekkor újabb munka a laptopok felett: Zolee szétosztotta a feladatokat. Online kérdőív összefésülése. "Senki sem tölt? Akkor nyomom." Nyolc gépen nagy összhang. Mindenki fáradt, de lelkes. Hajnali három, mire elkészül a csapatparancsnoki és a segédiszti verzió is.

Egy lépcsővel előbbre jutottunk egy saját nevelési koncepcióhoz. Most jöhet a kérdőív letesztelése, javítása, majd az éles bevetése, értékelése meg még rengeteg munka. :)

Vasárnap délelőtt elment az utolsó autó is. Most a blogbejegyzést követően mehetek is powerpointos vetítést készíteni, szlovák és magyar nyelven, mert már csak egy hét és itt a féléves beszámoló a kassai egyhetes képzésen.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onkentesmunkadunaszerdahely.blog.hu/api/trackback/id/tr152606518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása