HTML

SZMCS FLP önkéntes munka, Dunaszerdahely

EVS önkéntesként egy évig dolgozom a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnél. Élményeimet, tapasztalataimat osztom itt meg a kedves olvasóval. :)

Friss topikok

Linkblog

Új rovat a cserkész újságban, avagy "Sárkány ellen sárkányfű"

2011.04.20. 10:56 Tamás Kukor

Egy új megbízást kaptam pár hónapja és most, mint szülő az újszülöttje felett, és is úgy állok írásaim felett, mely a Cserkész című lapban, az általam vezetett új rovatban jelennek meg.

De hogy is születnek ezek a cikkek, honnan az ötlet és mi a motiváció, a cél?
Először is a felkérés növényismeretre szólt. Sokan kérdezték tőlem, hogy hogy lehet jól elsajátíttatni a növényismeretet és megszerettetni azt a cserkészekkel? A válaszom rövid, ám velős volt: egyrészt növényeket raksz fel a közösségi oldalakra, hogy azt "lájkolják" a sok szenny helyett, másrészt, és ez szerintem a jobb megoldás, kiviszed a gyereket a természetbe, (ahol ráadásul hasonlóan sok inger érheti, ha jól csinálod!) és a növényismeret mellett rengeteg mást is tanulhat, mint pl. fényképezés, rajzolás, túrázás és térképészet, állat vagy földrajzi ismeretek, sőt a határozókönyv  használata. Aztán meg ahogy beszélgettünk, s szűkült a kör és elővettem a gyógynövény könyvem. Három ok miatt: egyrészt hogy felelevenítsem az ismereteimet, ami a leendő kertészetembe is kell majd, a másik maga a növény, hisz kertész vagyok, végül az, hogy pont gyógynövény, az meg azért, mert hát egészségügyis is vagyok.
De hogyan is születik egy rovat és honnan a cím? A szülinapi ajándékom egyikeként, mivel nagyon ritkán iszom alkoholt, kaptam egy Süsü-s gyerekpezsgőt és ennek címkéje volt az ötletadó. Eszembe jutott a mesében oly kedves sárkány, aki mellett mindig ott ólálkodott a sárkányfű árus. Ez hozta a rovat címét.
A tartalomnál meg mindig arra próbálok odafigyelni, hogy az a növény, amelyet megismertetek, a lap megjelenését és kipostázását követően aktuálisan megtalálható legyen a természetben.
Pontos morfológiai leírást írok, mellé meg természetesen latin nevet is. Így a többnyire fekete-fehér kép mellé egy pár kattintással színes képet is letölthetnek az olvasók az internetről vagy kikereshetik bármilyen ezzel foglalkozó szakkönyvből. Természetesen ott szerepel az is, hogy mire jó az a növény, mit gyűjtsünk belőle és hogyan használjuk fel. Ez sok esetben az interneten sincs fent pontosan és ez a pontatlanság nagyon sok veszélyt is rejt!
Mindig biztatom azt is, hogy valamilyen módon próbálja megörökíteni a cserkész a növényt, ha már megkereste: fényképen, rajzon, mert hátha ezzel is a hivatás csíráját oltom valakibe, lehet akár természetfotós vagy könyvillusztrátor is. :)
Mindig próbálok egész őrsi gyűlésre alkalmazható tippeket is adni. Az őrsvezető, ha jól olvas, láthatja belőle, hogy az egész őrsi összejövetelen kint lesznek a szabadban.
Természetesen mindig a hónapnak megfelelő hőmérsékletet és időjárást is végiggondolom, hogy adott esetbe az őrstagok meg ne fázzanak. (Kismedve megjegyzése: Nincs rossz idő, csak rosszul felöltözött /felkészült/ cserkész!)
A növényválasztásnál még fontos szempont, mivel "fűben-fában orvosság van", hogy több növény házilag is használható és hatékony. Ahogy írni szoktam: "Nagyanyáink is használták", s ezért későbbiekben szeretném a cikkekben még jobban olyan növényeket összeválogatni, ami akár egy kis túra alkalmával vagy táborba begyűjtve némi előkészülettel finom tea készíthető és helyben fogyasztható.
Egyik fő célom ezzel az is,hogy a (gyógy)teafogyasztás szokását elősegítsem és ezt akár saját gyűjtésű és szárítású füvekkel tegyék. Ezzel is segítve a manapság kihalásra ítélt közösségépítést. Vagy csak hangulatossá tegyem egy-egy őrsnek a téli őrsi összejövetelét.
Miután megjelent az első cikkem az új rovatban, és csomagoltam postázásra azt az újságot, döbbentem rá, hogy mennyi személyes hasznom is van ebből azon túl, hogy én is ismétlek. Egy külföldön megjelenő újságban publikálok szakcikket, amit aztán négy kontinensen közel egy tucat országban olvasnak! Ha egyszer lehetőségem lesz doktorálni, már rengeteg publikációs pontot gyűjtök be így ebből a hobbiból. :) (Kismedve szerint akinek füle van, hallja meg! :), talán másoknak is érdemes lenne szerzőként, akár alkalmilag is bedolgozniuk a lap részére. Még egy közhelynek tűnő gondolat: A téma az utcán hever, csak le kell érte hajolni!)

Szóval trendi dolgot találtam, ami a mai fiataloknak is vonzó: a "füvezés" csak éppen másképp... :)

u.i. A lapról itt olvashatsz: www.szmcs.sk/cserkesz-ujsag

Vannak ott ajánlók, a régebbi számokba még bele is lapozhatsz, sőt akár még meg is rendelhető! :) S akkor én is fogom Nektek postázni a Központi Iroda munkatársaival! :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onkentesmunkadunaszerdahely.blog.hu/api/trackback/id/tr112781993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása