HTML

SZMCS FLP önkéntes munka, Dunaszerdahely

EVS önkéntesként egy évig dolgozom a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségnél. Élményeimet, tapasztalataimat osztom itt meg a kedves olvasóval. :)

Friss topikok

Linkblog

Palásti tereprendezés és Cserkész Fitness 3.

2011.04.10. 20:29 Tamás Kukor

Hazafele tartottunk rengeteg élménnyel a keleti országrészben élő csapatok látogatásából. Az autóban Kismedvével szövögetem a „Cserkész Fitness 3.” terveit, amikor Antalicz Marika néni telefonon értesített minket, hogy a májusi terveket átírta a munkagép tulajdonosa - a munkagép vagy a héten jön vagy semmikor.

No de mi lesz a törzs bérletesekkel, akik mindig ott voltak az eddigi edzéseken?! – töprengtem. Ez nem csak a fitness tervet, de a hetemet is átírta, hisz ezek után maradok
Paláston. De egy csomó dolgot még át is kell pakolni. Néhány telefon, aztán egyeztetés.

Estére már hét palásti cserkész meg is jelent, hogy kondícióját feldobja némi gerendapakolással. Hát országos lett a Fitness programom! Na ilyen gyorsan sem
szerveztem fittnest! Csakhamar előkészítettük a terepet a másnapi munkára. Ezúton köszönöm meg nekik az edzésen nyújtott kitartó munkájukat!

Még összeszedtem egy zsáknyi szemetet, meg felkötöztem a vereckei fenyők ágait, ill. közben terveztem a másnapi munkákat: ezt ide, azt oda. Már lelki szemeimmel láttam is, ahogy átalakul a kert. Nem hiába, ez a szakmám.

Másnap megjelent a munkagép. A sofőrje ugyan szűkszavú, de érti a dolgát. Kitartó munkával nagy halomba rendezi a hatalmas kövekkel teli kupacokat. Ezt követően a parkoló helyén kezd gödröt ásni alapnak - na ha ez a kövekkel teli „hegy” bekerül a föld alá, akkor itt a busz sem süllyed meg. A halom nagy, a gép dolgozik is kitartóan, de be kell látnunk, ez akkora mennyiség, hogy két napos lesz a munka. A nap végére el is készül az az árok, amibe a parkoló alapjául szolgáló törmelék és kövek kerülnek.

Másnap reggel pontosan érkezik a gép. Elkezdi az alapot feltölteni, kora délutánra végez
azzal. A következő lépésben a vereckei hágóról származó fenyők átültetése. Mély gödröt ás a munkagép, aztán az első fenyőhöz megyünk. Precíz mozdulatok és csakhamar a kanálban az első. Rakjuk a gödörbe és föld kerül rá. Az ördög nem alszik: a következő fenyőnél a kanál a garázs betonjába koppan… Oldalról is megpróbáljuk, de csak kézzel sikerül kiemelni. Sajnos a gyökere nagyon sérül, de az esélyt azért megadjuk neki. A zászlórúd is kikerül, kis taktikával, hogy a vezeték le ne szakadjon. Hát igen, az ŐVTK volt az utolsó, aki levonhatta itt a zászlót.

A garázs előtti rész szintezése, ami a sok eső miatt gyakran vízben állt, majd a termőföld
szétterítése következett. Lassan egy hatalmas udvar képe alakult ki a gép munkája nyomán! Este lett, mire végzett a gép nemcsak a mi, de a helybéliek, no meg a szomszédok nagy örömére. A sok törmelék és szemét helyett takaros és rendezett, bár még üres udvar állt előttünk.

Májusban következhet a „Cserkész Fitness 4.”, amiben elegyengetjük a területet, fűmagot
vetünk és az újonnan kialakított parkoló részt kavicsozzuk le, miközben az épületen belül is
karbantartási munkálatokat tervezünk Kismedvével. Egyben elkészítettük az Ivánka kastély
fejlesztési tervének első változatát. „Palásti Ivánka Cserkészház - erdei iskola és szálláshely“ nevet viseli.

(2011. április második hete)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onkentesmunkadunaszerdahely.blog.hu/api/trackback/id/tr422815190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása